”Nu kan det *biiip* være nok!” – Camilla Framnes
Det sørme smart, shop med rabatter og cashback ?

”Nu kan det *biiip* være nok!”

Reklame for Linicin

Der tikker en besked ind på forældreintra eller på mininstitution og det begynder allerede at klø i hovedbunden.

Jeg tror vi alle forældre op til flere gange har haft besøg af de ubudne gæster. Jeg husker tydeligt jeg op til flere gange har haft lus som barn, men også haft det et par gange som voksen, efter vi nærmest alle i familien er blevet smittet, store som små.

Men hallo, det er bare lus ”ja det er skide træls” – men lus er der nu engang, og er noget vi nok alle sammen har prøvet. Det smitter fra menneske til menneske og ikke fra dyr eller lign. Faktisk kan lus ikke leve på dyr. Så er jeg også nødt til at sige at lus, heller ikke skyldes dårlige hygiejne.

Lus smitter ved tæt kontakt – fra person til person via håret. Men der er også en mindre risiko for at lus smitter via huer, tørklæder, tøj, hårbørster, håndklæder og sengetøj som har været i kontakt med en person der har lus.

Det klør og det går stærkt når først man har fået lus og derfor er det virkelig også bare med at komme i behandling med det samme. For jeg var lige inde på www.luseguiden.dk og fundet frem til at en voksen lus, kan lægge 4-5 æg om dagen, omkring 7-11 dage efter klækker de også bliver de til nymfer, 6 dage yderligere er de blevet til lus og deraf kan de nye lus ligge æg osv. og sådan en lus kan altså lægge 30-300 æg af ganen, så jeg tror da pokker det går stærkt når først man er blevet smittet.

Der findes heldigvis tusindvis af gode tips til at komme af med lusene og ikke mindst gøre noget for at forebygge lusene.

Forbyg lus

Når man har børn i institution og alderen 3-12 år, så er der bare større chance for smitte af lus, fordi der er mere nærkontakt og bytte af tøj, huer osv. Men der er også nogle gode ting man kan gøre for at forbygge at man får ”nye husdyr” på adressen.

Først og fremmest hvis man har piger med længere hår, så får det sat op/ og eller i en fletning, mens de er i institution. Derudover kæm håret på de kære små en gang om ugen, så spotter du dem i tide og får sat behandling i gang hvis der er fundet noget.

Det måske ikke altid det fedeste at få den tættekam igennem håret, men det er altid et hit herhjemme at se lidt tegnefilm, mens jeg kigger håret igennem på drengene. Ellers har jeg faktisk også haft succes med, i hvert fald med Victor, han ligger med hovedet på mit skød (med håndklæde under) også kan jeg lige kører en tættekam igennem håret også tjekke, mens han ligger og nærmest bare bliver nusset, det er selvfølgelig lidt svært med pigernes lange hår.

Men et tip til at tjekke for lus er, at:

  1. tag et håndklæde over nakken, hvis nu der skulle være noget lus eller æg, så falder de ned på håndklædet.
  2. Red håret igennem, fra hovedbunden og ned til nakken.
  3. Red forhåret igennem til hårspidserne
  4. gentag processen fra nakken.

Man kan få et Bug Buster sæt, der er forskellige slags tættekamme i og det er nok med et sæt til hele familien og de kan vaskes og genbruges igen og igen.

Hvis du så finder æg eller lus, så kan du gå i behandling med Linicin Plus solution eller Linicin Plus Shampoo, som dræber og forebygger lus. Du kommer produktet direkte i det tørre hår, både hårrødder og spidser. Derefter inddeler du håret i 4 områder og kæm håret ved hvert område, med den lusekam. Start så tæt på hovedet som muligt og kæm fra toppen og ned. Hvis der kommer lus eller æg, på tættekammen, så få dem væk, evt. på et stykke papir ved siden af og fjerne så det hår til siden, så du ved at hver tot er kæmmet. Lad det virke i 15 minutter og derefter vask shampooen ud med rigeligt vand.

Efter behandlingen, har vi brugt Linicin Dybderenende shampoo, som gør det nemmere at fjerne resterne af Linicin Plus behandlingen også udtørrer det ikke håret. Et godt tip til bagefter, er når du skal kæmme bagefter igen, er at bruge Linicin Kæmmebalsam, det hjælper med at lusene ikke kan bevæge sig så hurtigt også plejer og blødgør det desuden håret, så det er nemmere at kæmme håret igennem, kort som langt. Linicin Kæmmebalsam, kommes i vådt hår og fordeles i hele håret fra rødder til spidser og vær særlig omhyggelig bag ørerne og hårgrænsen i nakken. Kæm derefter hele håret og efter brug skyl håret igen med rigeligt vand og vask med almindelig shampoo også er du færdig for nu. Tjek igen for lus efter 7 dage og hvis der stadig er lus og eller æg at finde, så er det med at gentage processen.

Derudover kan man faktisk få nogle ret effektive produkter på apoteket som kan bruges til at forebygge og da specielt, når skolen eller institutionen lige har skrevet hjem ”der er lus”. Man kan få en spray ved navn Linicin Prevent Spray, som du kan spraye i dit barns hår inden de tager afsted om morgenen, som har en forebyggende effekt i mindst 7 timer. Det lugter ikke af noget og hudvenlig og indeholder ikke ensektgifte og kan bruges til børn fra 2 år og optil voksne og skal ikke skyldes ud bagefter.

I vintermånederne har vi brugt ufattelig mange timer på lusekure, tøjvask, sengetøj og hvad ved jeg, får at få bugt med lus. Jeg har også hørt at lusene kan blive resistente over for lusemidler og jeg har også tidligere klippet drengene, fordi så hjalp det nok, ”totalt desperat mor”. Men det hjælper ganske enkelt ikke at klippe håret, fordi lus lever at menneskeblod for at overleve og det får de ved at bide og suge blod fra hovedbunden. Men lus kan derimod ikke leve mere end op til 48 timer, hvis den er kommet væk fra hovedbunden, så hvis man har fået lus i hjemmet, så er det en god ide at kom alt sengetøj, huer og lign. I en plasticpose og isoler det i 48 timer, så vask det derefter også er de væk. Derudover vasker jeg hårbørster og kamme mm. I sæbevand. Få flere gode råd til behandling af lus på www.luseguiden.dk. Man kan få alle Linicin produkterne her.  

Ja, vi kan ikke undgå det, men vi kan ligeså godt prøve at forebygge så meget som vi overhovedet kan, for at de små irriterende ”husdyr” ikke flytter ind.

Håber I fik et par fifs til at forebygge og eller behandle for lus, så kan vi sammen som forældre få bekæmpet lusene og ikke mindst få italesat det, for ja de er irriterende at have indendørs, men vi er hverken dårlig forældre eller har dårlig hygiejne fordi vi får lus.

Husk altid at læs indlægssedlen inden brug

De bedste hilsner

Camilla – også bare en mor som har brugt rigtig mange timer med at kæmme for lus.

 

 

Næste indlæg

Det sørme smart, shop med rabatter og cashback ?